Despre mine

Fotografia mea
O(rosanu) M(arius). Dupa initialele numelui, s-ar putea afirma ca sunt ... OM! Un OM obisnuit, un OM intre oameni! Apreciat de unii si contestat de altii, in egala masura. Apreciat acum si contestat de aceleasi persoane mai tarziu. La fel de valabil si viceversa! Un OM care face cu pasiune tot ceea ce face (bine sau rau!) si primeste de la cei din jur cu aceeasi pasiune. Un OM dependent prea mult de succese si de aprecierea celor din jur, care se regaseste greu in cazul unui esec sau al nerecunostintei celor pentru care munceste sau pentru care traieste. Un OM relativ bun si altruist (in general), dar foarte exigent cu el insusi si cu cei din jur!

vineri, 6 iunie 2014

Vremea lui ... IOROC!

Sunt atat de revoltat, incat pauza (de scris) auto-impusa de campania electorala ia sfarsit!
Nici nu stiu cu ce sa incep! Uneori nu pot scrie un rand, iar acum imi vin in minte zeci de ganduri despre ceea ce vreau sa scriu. In fine, sa scurtez introducerea si, inainte de a explica titlul, sa va povestesc o intamplare adevarata, petrecuta acum cca. 2 luni.
Prin luna aprilie 2014 discutam liber cu un bun amic, persoana bine informata in general (alte detalii nu pot da!). Vorbeam despre Becali, despre Gica Popescu si ceilalti oameni din fotbal arestati, despre ”razboiul” DNA (=Basescu?) versus Ponta etc. La un moment dat amicul meu imi spune ca vor urma si in Botosani foarte curand doua arestari ale unor persoane publice de top (a se retine: persoane, nu personalitati!). Nu am pus intrebari suplimentare (oricum nu as fi primit raspuns, dupa cum il stiu pe respectivul amic) si chiar am uitat de acest subiect pana ieri, cand am citit depre arestarea celui mai bogat botosanean, simbolul omului de afaceri botosanean, port-deapelul patronatului si expresia liberalismului de la noi (ca doctrina, nu ca partid!). Deja ma gandesc acum: cine urmeaza? Parca as paria ca urmatoarea arestare de rasunet va fi din randul clasei politice, dar nu vreau sa cobesc!
Cand eram mic, bunica (de loc din Dobarceni, foarte aproape de Guranda) imi povestea despre COROI. Mai toate povestirile incepeau cu: ”Pe vremea lui COROI ...” Nu stiu de ce, dar la un moment dat simpatizam cu acest Robin Hood sau Iancu Jianu autohton. Pentru cei tineri, care nu au auzit de COROI, voi scrie doar esentialul: era faimos pentru ca lua (fura) de la bogati si impartea la saraci!
Acum poate intelegeti mai usor titlul acestei postari: traim vreamea lui ... IOROC, adica exact viceversa fata de COROI. Acum se ia (fura) de la saraci si se da la bogati! Presimt ca va veni vremea cand vom spune si noi nepotilor si stranepotilor povesti adevarate, care vor incepe cu: ”Pe vremea lui ... IOROC ...” ;) Vom avea atatea nume de spus in locul lui IOROC, incat izvorul povestilor va fi practic nelimitat! Din pacate!
Nu toata lumea citeste comunicatele DNA si nu toata lumea urmareste mass-media cu mare atentie, astfel incat imi voi permite sa fac o sinteza a arestarii de ieri (joi, 05.06.2014). Voi explica utilizand un limbaj mai putin oficial, mai putin didactic, pentru a intelege mai multa lume de ce sunt atat de revoltat.
Care sunt faptele concrete? Furnizorul de energie electrica incaseaza dublu deja celebrele certificate verzi (urmeaza probabil sa apara pe factura si certificatele rosii, galbene, albastre ... macar tot curcubeul!). Altfel spus, cel care ne da lumina fura clientii (pe toti, fara discriminare: pe noi, simplii cetateni, lucratori, someri, pensionari etc, dar si firmele, care sunt nevoite sa creasca preturile la bunuri si servicii, fapt care ne afecteaza din nou pe noi, cetatenii). Autoritatea statutului pusa sa ne protejeze, prin unul dintre sefii sai (vicepresedinte), botosanean (din pacate, in acest caz) descopera furtul. Daca aplica legea, trebuia sa sanctioneze hotul (care ne-a furat luna de luna prin factura de energie electrica) printr-o penalizare de 6%. In loc sa aplice legea, in loc sa reprezinte interesele noastre, ale consumatorilor, onor reprezentantul nostru (trimis in aceasta functie cu girul PSD, adica social democratii care teoretic ar trebui sa apare interesele noastre) gaseste de cuviinta sa cada la pace cu hotul, propunandu-i sa scada penalitatea la o cincime din cat trebuia. Cat castiga astfel hotul? Nu mai putin de 2,5 milioane euro!!! Evident ca asemenea servicii nu se fac gratuit, astfel incat pretul bunavointei il reprezinta acordarea unor contracte catre o anumita firma din Botosani, plus eventuala preluare a respectivei firme intr-un parteneriat pe proiecte europene.Valoarea contractelor este de cca. 100.000 euro, mult pentru omul de rand, putin fata de cat castiga hotul si foarte putin fata de averea afaceristului botosanean (cca. 0,5% din averea sa). Un om aparent respectabil din Botosani a acceptat sa se murdareasca pentru cateva firmituri! Dincolo de aspectul penal, aspectul moral este si mai revoltator: a acceptat de fapt sa fie partas la furtul din buzunarele noastre, pentru a intra si mai mult in buzunarul sau. A acceptat sa se ia de la saraci si sa i se dea lui, bogatul! Oare constientizeaza el ca in buzunarul sau au intrat (indirect) banii furati de la someri, de la pensionari, de la persoanele cu handicap, de la lucratorii care muncesc luna de luna pentru salariul minim pe economie? Oare acel vicepresedinte de la autoritatea care trebuia sa ne reprezinte mai are curajul/tupeul sa dea ochii cu noi, cei care am fost furati SI cu ajutorul sau?
Cu riscul de a gresi, nu pot sa nu ma gandesc acum si la alte aspecte: daca eu stiu de cateva luni ca vor urma aceste arestari, cu siguranta ca si ei stiau ca se apropie momentul, ca sunt cercetati. In acest caz, oare sunt intamplatoare actiunile umanitare si sociale desfasurate prin fundatia respectivului om de afaceri, actiuni mai vizibile ca oricand in ultimele luni, mediatizate in toata mass-media locala? Oare nu sunt de fapt actiuni desfasurate la sfatul avocatului de familie, pentru creionarea unui profil uman menit sa determine circumstante atenuante si sa conduca la o suspendare a pedepsei sau la o diminuare a ei? Sa nu imi spuneti ca afacerisul nu ar fi capabil sa faca asa ceva, deoarece nu mai cred asta! Cine a fost in stare sa ia banii saracilor, este in stare de orice!
Am mai scris si o repet: nu imi place deloc Basescu! Chiar deloc! De aceea ii rog din suflet pe PSD-isti si pe toti cei aflati la putere sa nu imi mai dea ocazii sa cred ca, la urma urmei, s-ar putea sa aiba ceva dreptate si presedintele cand vorbeste despre coruptie institutionalizata, despre furturi, evaziuni, abuzuri ale puterii, retele de tip mafiot etc!  
In fine, inchei prin a constata ca acum este mai simplu de inteles de ce Victor Ponta nu a trecut pe la Cartel ALFA Botosani la ultima sa vizita, ci a mers, absolut intamplator, la ... alta ALFA! ;) De la Cartel ALFA nu primea decat un pahar cu apa, ori cu apa nu tii ditamai partidul aflat la putere! Riscul mare este insa ca peste ani si ani povestile sa inceapa cu: ”Pe vremea lui Ponta ...” ....


4 comentarii:

Anonim spunea...

astfel de articole ar trebui scrise dupa ce se da o decizie in cazul respectiv, nu se da cu presupusul si acuzam in stanga si in dreapta

Orosanu Marius (OM intre oameni) spunea...

Respect prezumtia de nevinovatie a celor in cauza, motiv pentru care in articol nu am dat nici numele persoanelor, nici numele firmei. In schimb nu pot sa tac luni si ani de zile, atat cat vor incerca avocatii sa lungeasca procesul, deoarece oamenii trebuie sa inteleaga ce se intampla si sa fie bine informati. In plus, personal cred ca FAPTELE prezentate de DNA in comunicat sunt reale, astfel incat fata de aceste fapte am luat eu atitudine. Despre vinovatie sau despre gradul de vinovatie a fiecaruia dintre cei implicati se va pronunta, evident, instanta competenta. In alta ordine de idei, trecand peste prezumtia de vinovatie ca principiu, trecand peste teorie, tu chiar crezi cu adevarat ca respectivele persoane nu sunt vinovate? Eu personal nu cred!

Anonim spunea...

sunt sigur ca prin denigrarea unei persoane respectabile vei ajuta cetatenii din Botosani. ma intreb cat de mare va fi bucuria daca Electroalfa ar avea de pierdut lucrari si botosaneanii nu ar mai avea de munca... am fi foarte mandri de aceasta realizare

Anonim spunea...

Hoti smecheri, mafioti, baroni, corupti...Avem o tara bogata (cica), dar nimic nu-i al nostru, de fapt. Vorba cantecului!! https://www.youtube.com/watch?v=nBvqYaJcm40