Despre mine

Fotografia mea
O(rosanu) M(arius). Dupa initialele numelui, s-ar putea afirma ca sunt ... OM! Un OM obisnuit, un OM intre oameni! Apreciat de unii si contestat de altii, in egala masura. Apreciat acum si contestat de aceleasi persoane mai tarziu. La fel de valabil si viceversa! Un OM care face cu pasiune tot ceea ce face (bine sau rau!) si primeste de la cei din jur cu aceeasi pasiune. Un OM dependent prea mult de succese si de aprecierea celor din jur, care se regaseste greu in cazul unui esec sau al nerecunostintei celor pentru care munceste sau pentru care traieste. Un OM relativ bun si altruist (in general), dar foarte exigent cu el insusi si cu cei din jur!

joi, 4 septembrie 2014

Fisa postului este parte integranta a CIM!!!

Problema veche, dar mereu actuala: Regimul fisei postului? Cine o semneaza? Este parte integranta a CIM?

In cei aproape 15 ani de activitate sindicala m-am confruntat foarte des cu problema modificarii fisei postului a unui salariat. Multi angajatori, sfatuiti eronat de asa-zisi ”specialisti”, apreciaza ca pot modifica oricand fisa postului, fie prin decizie unilaterala, fie obligand salariatul sa semneze o ”completare” la fisa postului initiala. Mai trist este ca asta cred chiar si unii ”specialisti” cu diploma, care ocupa posturi cheie in unitate (eventual chiar sefi la biroul resurse umane, RUNOS, personal sau cum se mai numeste, de la caz la caz, ori ”specialisti” de la compartimentul juridic). Incercarea de a le prezenta argumente logice si legale este in cele mai dese situatii sortita esecului, deoarece ei pleaca de la ideea ca eu, sindicalist fiind, sunt subiectiv in interpretarea legii si nu vreau decat sa le pun ”piedica” in activitatea lor curenta. 
De aceea am considerat necesar sa postez raspunsul furnizat de specialistii PortalCodulMuncii.ro, recunoscuti (de cunoscatori, evident!) pentru profesionalismul lor.

Toate cele bune!
_______________________

”Functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului constituie unul dintre elementele cu privire la care angajatorul are obligatia sa informeze persoana selectata in vederea angajarii.
Aceste elelemente trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.
Asadar, fisa postului constituie potrivit prevederilor legale element al contractului individual de munca.
In acelasi timp, contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor. In consecinta, modificarea elementelor contractului individual de munca necesita acordul salariatul astfel incat, pentru modificarea fisei postului este necesar acordul salariatului.
Prin urmare, daca pentru modificarea fisei postului este necesar acordul salariatului apreciem ca fisa postului are acelasi regim al contractului individual de munca.
In concluzie, fisa postului se modifica prin act aditional, faca parte integranta din CIM si are acelasi regim si in ceea ce priveste semnarea acesteia de catre ambele parti: angajat si angajator.”

(raspuns furnizat de specialistii PortalCodulMuncii.ro)

Niciun comentariu: