Despre mine

Fotografia mea
O(rosanu) M(arius). Dupa initialele numelui, s-ar putea afirma ca sunt ... OM! Un OM obisnuit, un OM intre oameni! Apreciat de unii si contestat de altii, in egala masura. Apreciat acum si contestat de aceleasi persoane mai tarziu. La fel de valabil si viceversa! Un OM care face cu pasiune tot ceea ce face (bine sau rau!) si primeste de la cei din jur cu aceeasi pasiune. Un OM dependent prea mult de succese si de aprecierea celor din jur, care se regaseste greu in cazul unui esec sau al nerecunostintei celor pentru care munceste sau pentru care traieste. Un OM relativ bun si altruist (in general), dar foarte exigent cu el insusi si cu cei din jur!

marți, 17 septembrie 2013

Dan Slincu sau Florin Turcanu? Cine si-o asuma pe Angela Curelaru?

Pana in acest moment (nu garantez ca si dupa ce va citi acest articol) Dan Slincu, Directorul executiv al D.G.A.S.P.C. Botosani este printre putinele persoane care ma mai saluta cu un zambet sincer. Desi probabil au avut grija multi ”prieteni” sa-i sopteasca la ureche vrute si nevrute despre subsemnatul, nu am motive sa banuiesc ca a crezut ce i s-a spus sau, cel putin, actiunile sale nu au fost influentate de vorbele (barfele) din zona directiei. Cu totul altfel s-a intamplat pe vremea altor directori sau directori adjuncti din istoria acestei institutiei.
Dupa introducerea facuta este aproape evidenta aprecierea pe care o am, in general, fata de persoana sa. Stiu si eu, stie si el, ca mai are mult, foarte mult, pana sa cunoasca sistemul de asistenta sociala, pana sa inteleaga sistemul, pana sa schimbe (in bine) sistemul. Amandoi stim ca a venit ca recompensa politica (este deja o regula in aceasta institutie!) si ca pana in prezent a fost ajutat de o mana de oameni, cu sau fara functii in institutie, care, daca sunt consultati, fac sistemul sa functioneze indiferent de schimbarile la varf.
Intre Dan Slincu si predecesorii sai (Liviu Radasanu si Daniela Juravlea fiind ultimii in ordine cronologica) exista multe asemenari si destule deosebiri, atat ca oameni, cat si ca profesionisti. Fara a detalia acum subiectul (probabil voi reveni candva), la deosebiri as trece partea de moralitate si de corectitudine manifestata in multe momente din activitatea desfasurata. Din acest punct de vedere Dan Slincu a adus (deocamdata) un plus, de care era mare nevoie. Ma voi referi astazi insa la o nefericita asemanare: inconsecventa si/sau neputinta decizionala.
Vineri, 13.09.2013, mass-media locala prezenta ceea ce eu anuntam pe blog inca de joi: numirea Angelei Curelaru in functia de Director executiv adjunct. Sa ne reamintim declaratia lui Dan Slincu de vineri: „Incepand de astazi a fost numita d-na Curelariu Angela pe functia de director executiv adjunct pe probleme sociale, functie eliberata de Daniela Juravlea, prin plecarea dumneaei la ANPH din Ministerul Muncii. D-na Juravlea in august a avut un concurs pentru titularizare pe care l-a promovat”, a declarat Dan Slincu, director executiv DGASPC (sursa: Botosaneanul.ro)De asemenea, tot vineri a declarat: "Doamna Juravlea a sustinut in august concurs pe postul de la Minister, in cadrul Directiei pentru protectia persoanelor cu handicap si este titular acolo, iar noi trebuia sa numim cu interimat o persoana in locul acesteia" (sursa: Stiri.Botosani.ro). Astfel, mass-media a consemnat corect, ”Angela Curelariu a fost numita pe functia de director executiv adjunct prin dispozitie data de directorul executiv Dan Slincu, cu titlu de interimat, pana la organizarea unui concurs”, desi la momentul respectiv era deja desemnata o persoana cu titlu de interimat, pe aceeasi functie! Ma refer, evident, la Alexandru Valentin Colbu (va reamintiti din primul articol ca nu este unul dintre preferatii mei, nu-i asa?!), care de cateva luni indeplinea EFECTIV toate atributiile specifice functiei de director executiv adjunct.
Luni, 16.09.2013, citesc si recitesc stupefiat: ”DGASPC perfecteaza procedura pentru ca postul sa fie scos la concurs de Agentia Natională a Functionarilor Publici (ANFP), functia revenindu-i recent, cu titlu interimar, Angelei Curelariu, fost director executiv al institutiei de asistenta sociala. Pentru moment, atributiile acesteia au fost preluate de seful instituţiei, Dan Slincu. "La aceasta concluzie am ajuns pentru a o ajuta pe doamna Curelariu. O vom lasa sa se reobisnuiasca cu institutia, dupa care va prelua atributiunile", a precizat Dan Slincu, directorul DGASPC (sursa: MonitorulBt.ro).
Este foarte adevarat ca D.G.A.S.P.C. Botosani este o institutie de asistenta sociala, dar este vorba de asistenta sociala pentru beneficiarii externi si pentru cei institutionalizati, nicidecum asistenta sociala pentru Angela Curelaru! Pentru ca altfel nu se poate explica numirea ei intr-o functie atat de importanta - Director executiv adjunct - fara sa aiba atributii si doar pentru a a o ajuta sa se reobisnuiasca cu institutia!!! Daca nu era capabila sa isi indeplineasca imediat toate atributiile specifice functiei trebuia sa mai astepte, sa se reobisnuiasca stand in functia de consilier pe langa Colbu si pe langa Slincu, iar cand devenea capabila (m-am exprimat corect ”cand devenea”, nicidecum ”cand se considera”), atunci putea fi numita interimar. Ii reprosez public lui Dan Slincu faptul ca face asistenta sociala pentru Angela Curelaru pe banii institutiei, atat timp cat aceasta primeste, incepand de vineri, 13.09.2013, salariul marit al functiei de Director executiv adjunct, fara insa sa preia si atributiile specifice. Are institutia atat de multi bani incat sa plateasca nemunca si ajutorul de readaptare? Este bine de stiut, deoarece maine-poimaine revin si eu in activitate la directie si poate ma lipesc si eu de un post de director adjunct sau macar de sef serviciu (fara atributii, ci doar ca ajutor de reobisnuire)! Glumesc, evident, desi nu prea imi arde de gluma acum!
Daca ar fi sa analizez mai profund intreaga situatie, cred ca Dan Slincu nu a gresit prea tare luni, cand a lasat-o fara atributii pe Angela Curelaru, ci a gresit vineri, cand a numit-o in functie. Circumstantele atenuante ar fi ca el nu a suferit alaturi de ceilalti salariati in vremea primului descalecat al Angelei Curelaru la carma institutiei. Poate de vineri pana luni s-a mai interesat de (in)abilitatile si (in)capacitatile manageriale ale Angelei Curelaru, care din pacate sunt invers proportionale cu dorinta sa de a avea puterea de decizie! O alta ipoteza ar fi ca fie vineri, fie luni s-a primit un mesaj transmis gresit de Consiliul Judetean sau inteles gresit la nivelul D.G.A.S.P.C. Botosani. 
Nu am pretentii de analist si cu atat mai putin de ghicitor. Nu pot insa sa nu fac unele conexiuni. Florin Turcanu si-a asumat niste oameni, care l-au sprijinit in campanie (material, logistic etc.) si pe care i-a recompensat ulterior cu posturi de conducere. A facut-o public, chiar daca prin asta recunostea implicit ca legislatia privind concursurile este o mare pacaleala, vointa politica fiind cea care face si desface. La urma urmei numirile politice au existat mereu in ultimii 20 de ani, diferenta fiind ca predecesorii faceau, dar nu spuneau, in timp ce Florin Turcanu face si spune. Clim, Judele, Carlan, Gheorghinca, Damian, Iliuta, Slincu si lista poate continua cu alte zeci de nume de persoane numite si asumate de Florin Turcanu. Nu imi permit nici sa il rog, dar nici sa ii solicit sa raspunda la o intrebare, avand in vedere atat relatia inter-umana (absenta pana in prezent!) dintre subsemnatul si dumnealui, dar si relatia institutionala dintre organizatia pe care o reprezint (Cartel ALFA Botosani) si entitatile pe care le conduce (Consiliului Judetean, respectiv PNL Botosani). Nu avem obligatii reciproce, cu exceptia celor de bun simt! Imi permit insa sa il invit respectuos pe Florin Turcanu sa imi raspunda mie, sutelor de salariati si miilor de beneficiari ai D.G.A.S.P.C. Botosani daca in calitate de Presedinte al Consiliului Judetean Botosani si de Presedinte al PNL Botosani si-o asuma si pe Angela Curelaru ca Director executiv adjunct al D.G.A.S.P.C. Botosani? Asumarea inseamna sa isi imparta atat succesele viitoare (daca vor fi!), dar si eventualele erori de conducere si consecintele acestora, de care se vor face raspunzatori in solidar! Cunoscand raspunsul la aceasta intrebare vom putea sa apreciem mai corect daca prin numirea Angelei Curelaru directorul Dan Slincu a gresit (constient sau nu) ori daca a fost fortat sa greseasca si poate vom intelege mai bine daca a fost vorba de o inconsecventa manifestata de vineri pana luni sau daca este pur si simplu vorba de o neputinta decizionala!


Niciun comentariu: