Despre mine

Fotografia mea
O(rosanu) M(arius). Dupa initialele numelui, s-ar putea afirma ca sunt ... OM! Un OM obisnuit, un OM intre oameni! Apreciat de unii si contestat de altii, in egala masura. Apreciat acum si contestat de aceleasi persoane mai tarziu. La fel de valabil si viceversa! Un OM care face cu pasiune tot ceea ce face (bine sau rau!) si primeste de la cei din jur cu aceeasi pasiune. Un OM dependent prea mult de succese si de aprecierea celor din jur, care se regaseste greu in cazul unui esec sau al nerecunostintei celor pentru care munceste sau pentru care traieste. Un OM relativ bun si altruist (in general), dar foarte exigent cu el insusi si cu cei din jur!

duminică, 27 aprilie 2014

I. Despre padure si despre uscaturi ... - Sanatate; Invatamant

Am promis ca voi scrie periodic pe blog si incerc sa ma tin de cuvant! Contrar asteptarilor, titlul postarii nu vizeaza politicienii si partidele politice. Mi-am propus ca in timpul campaniei electorale sa incerc sa ma abtin de la exprimarea, directa sau indirecta, a opiniilor sau preferintelor mele politice. Nu stiu daca voi reusi, dar stiu ca voi incerca! ;) Postarea de astazi vizeaza lucratori din anumite domenii de activitate, care reprezinta o pata pentru breasla lor.

 De la inceput doresc sa fac o precizare: este necesar sa nu generalizam. Fiecare domeniu de activitate (=padure!) are petele (=uscaturile!) sale, dar acestea sunt aproape mereu simple exceptii. Daca nu vom reactiona insa fata de aceste exceptii, riscam sa stricam imaginea tuturor celor care lucreaza in acel domeniu.

SANATATE
La nivel national se prezinta in aceste zile ”scandalul silicoanelor”. Pe scurt, s-ar parea ca o echipa de salariati din sistemul sanitar (de la un spital din capitala) au incalcat deontologia profesionala si juramantul lui Hipocrate si s-au imbogatit mai putin legal (aceasta este opinia celor care cerceteaza!). Prezumtia de nevinovatie trebuie sa fie respectata, dar nu pot sa nu imi pun anumite semne de intrebare cand aud ca s-au gasit acasa la unii medici sute de mii de euro sau ca altii aveau in conturi sume similare. Toate acestea vin in timp ce federatiile din sanatate argumenteaza, prin studii stiintifice, necesitatea cresterii veniturilor personalului sanitar. Trebuie eliminate uscaturile din sanatate, pentru a nu pierde padurea? Categoric DA!!!

INVATAMANT
Va voi prezenta un caz concret din invatamantul botosanean. Deocamdata fara nume, dar cu siguranta se apropie momentul in care vom da cartile pe fata, deoarece este strigator la cer ce se poate intampla. Un profesor cu mare experienta dintr-un colegiu national din municipiul Botosani obisnuieste de ani de zile sa puna note si sa incheie medii pe baza de ... carti cumparate de elevi. Principiul este urmatorul: in ultimele ore din semestru elevii au o anumita tema de facut. Daca fac tema, primesc o nota (fara ca nota sa aiba neaparat vreo legatura cu munca elevului, ci este o nota pusa pur si simplu, profesorul neavand timpul, rabdarea sau curiozitatea sa citeasca tema). Aproape niciodata nota astfel pusa nu este nota maxima! Nimeni numerita maxim pentru ca munceste, nu-i asa? Daca elevul nu isi face tema, se duce la o anumita librarie din oras (subliniez: o ANUMITA librarie), cumpara una sau mai multe carti (in functie de nota pe care o doreste!) si preda profesorului cartile respective, primind in schimb invariabil nota 10! Acum sa nu va inchipuiti ca profesorul doneaza cartile la biblioteca colegiului, nici ca face o biblioteca de specialitate pentru obiectul pe care il preda. Cartile respective le veti regasi la aceeasi librarie, returnate in perfecta stare (neatinse practic), iar profesorul se simte mai ”implinit” cu jumatate din valoarea cartilor returnate. Cat de mare trebuie sa fie degradarea morala a respectivului, sa procedeze astfel pentru cativa lei? Evident ca asemenea ”specii” sunt exceptii, dar ei pot strica viitorul unor tineri, deoarece ii invata pe copii ca se poate si ”altfel” decat prin munca! Mai rau, ii invata ca banul este mai presus decat munca! Pentru multi dintre tinerii elevi, in special pentru cei din familii instarite, solutia este foarte buna: munca putina (deloc) si rezultate maxime! Cum este insa pentru cei care invata si care cred in dreptate? Trebuie eliminate uscaturile din invatamant, pentru a nu pierde padurea? Categoric DA!!!

Vor urma in postarile viitoare exemple din asistenta sociala, administratie publica, sindicate ... si nu numai!


Pe curand! ;)

3 comentarii:

Anonim spunea...

Gandul zilei - extraordinar! Primesti sugestii viitoare pentru gandul zilei?

Orosanu Marius (OM intre oameni) spunea...

Multumesc! Evident ca primesc sugestii atat pentru Gandul zilei, cat si privind aventuale teme de abordat in viitor in postarile mele sau pentru formatul site-ului (atunci cand voi putea sa il dezvolt).

Anonim spunea...

Iata o sugestie pentru Gandul zilei: "Traieste ca si cum ai muri maine. Invata ca si cum ai trai vesnic" - Mahatma Gandhi. Cine reuseste acest lucru detine nu numai cheia succesului, ci TRAIESTE cu adevarat.