Despre mine

Fotografia mea
O(rosanu) M(arius). Dupa initialele numelui, s-ar putea afirma ca sunt ... OM! Un OM obisnuit, un OM intre oameni! Apreciat de unii si contestat de altii, in egala masura. Apreciat acum si contestat de aceleasi persoane mai tarziu. La fel de valabil si viceversa! Un OM care face cu pasiune tot ceea ce face (bine sau rau!) si primeste de la cei din jur cu aceeasi pasiune. Un OM dependent prea mult de succese si de aprecierea celor din jur, care se regaseste greu in cazul unui esec sau al nerecunostintei celor pentru care munceste sau pentru care traieste. Un OM relativ bun si altruist (in general), dar foarte exigent cu el insusi si cu cei din jur!

marți, 16 iunie 2015

Despre si pentru Gheorghe Sorescu, cu sinceritate!

Gheorghe Sorescu, urmasul lui Florin Turcanu la conducerea Consiliului Judetean sau mai mult decat atat?
Recunosc cu toata sinceritatea ca nu mi-a fost usor sa scriu aceste randuri, motivele fiind multiple si diverse. Printre ele se numara si faptul ca Gheorghe Sorescu este printre putinele persoane din politica botosaneana pe care le respect si le apreciez in acelasi timp, personal vazandu-l mai mult un tehnocrat (profesionist) ”ratacit” in politica, decat un politician 100%. Posibil sa ma insel, dar eu spun ceea ce simt/cred in acest moment. Nu pot pune semnul egal intre el si Florin Turcanu in ceea ce priveste capacitatea profesionala si manageriala.


Cu toate acestea am asistat in ultimele zile la cateva iesiri publice ale presedintelui Consiliului Judetean similare cu ale predecesorului, toate avand ca subiect principal (uneori chiar exclusiv) situatia de la Spitalul Judetean de Urgenta Mavromati, problema reorganizarii spitalului, atitudinea sindicatelor, situatia unor salariati (asistentii medicali care au promovat principalul) si ponderea cheltuielilor cu salariile in total buget. Nu stiu cine il sfatuieste pe presedintele Consiliului Judetean sa iasa public cu astfel de declaratii, nu stiu cat de mare este puterea actualului si viitorului manager de a-l influenta sau manipula pe presedintele Consiliului Judetean, dar stiu ca Seneca avea o vorba celebra: ”Errare humanum est, (sed) perseverare diabolicum.” Intr-o traducere aproximativa: ”A gresi este omeneste, dar a persevera in greseala este diabolic!”

Fiecare astfel de iesire reprezinta pentru Gheorghe Sorescu si, indirect, pentru PNL, o pierdere de imagine si, in plus, o pierdere de credibilitate in randul unui segment important din populatie (electorat). Referirea la cuantumul mare al mediei salariului este total inoportuna, stiut fiind cum se ajunge la aceasta medie si stiut fiind cuantumul salariilor in zona manageriala. La fel, referirea la procentul cheltuielilor cu salariile in total buget este lipsita de relevanta, avand in vedere cum s-a ajuns la aceasta situatie (a se vedea si istoricul din 2010), dar si necesitatea respectarii unor prevederi legale minimale in ceea ce priveste structura de personal si drepturile salariale cuvenite pentru fiecare loc de munca. Tot o eroare este sa ”santajezi” public sindicatele sa accepte un plan de reorganizare (necomunicat tuturor sindicatelor!), conditionand acordarea unor drepturi legale de acest acord. Prin asta practic fortezi sindicatele sa se opuna, in caz contrar fiind asociate de membri si de lucratori cu sindicate aservite conducerii. Acordul nu se impune prin mass-media, nu se solicita public, ci se obtine la masa negocierilor, prin prezentare de argumente si contra-argumente! Decat o jumatate de ora in conferinta de presa, este de dorit sa se stea 10 ore la masa cu sindicatul. Nu trebuie sa asiste presedintele CJ personal la toata negocierea, ci trebui sa desemneze oamenii potriviti si capabili sa o faca. Daca negocierea o va face doar Corneliu Mihai si Stelian Aivancesei (fara sa am ceva personal cu vreunul din e!), atunci sansele unui acord sunt minime si, implicit, sansele unui conflict social mai devreme sau mai tarziu cresc! Singurul proiect concret de reorganizare de care am cunostinta este proiectul privind externalizarea serviciului de paza, un proiect atat de slab si plin de ”erori”, incat nu poti sa nu te intrebi al cui era interesul (financiar) sa fie aplicat?

Cu toata aprecierea sincera pe care o am, dar si cu toata echidistanta si impartialitatea de care pot sa dau dovada, ii transmit public domnului Sorescu ca, in opinia mea, a gresit prin ultimele sale iesiri publice si ca om politic, dar si ca profesionist aflat la conducerea C.J. Botosani.

Pentru a fi mai convingator si pentru a-l convinge sa renunte la aprecieri prin medii si procente, ii ofer doua vorbe de duh celebre, cu precizarea ca Moisil nu suporta teoria mediilor si nici cea a procentelor.

Despre procente: ”Un chel are un fir de par. Peste noapte ii mai creste unul.O crestere de 100%. E enorma. Nu? Dar in realitate tot chel ramane.”

Despre media aritmetica: ”Un om sta cu o buca pe o plita incinsa si cu una pe un sloi de gheata. Facand media omul se simte bine. Dar in realitate e vai de fundul lui.”

Q.E.D.

Niciun comentariu: