Despre mine

Fotografia mea
O(rosanu) M(arius). Dupa initialele numelui, s-ar putea afirma ca sunt ... OM! Un OM obisnuit, un OM intre oameni! Apreciat de unii si contestat de altii, in egala masura. Apreciat acum si contestat de aceleasi persoane mai tarziu. La fel de valabil si viceversa! Un OM care face cu pasiune tot ceea ce face (bine sau rau!) si primeste de la cei din jur cu aceeasi pasiune. Un OM dependent prea mult de succese si de aprecierea celor din jur, care se regaseste greu in cazul unui esec sau al nerecunostintei celor pentru care munceste sau pentru care traieste. Un OM relativ bun si altruist (in general), dar foarte exigent cu el insusi si cu cei din jur!

joi, 27 august 2015

Viorel Coman: potențial candidat PNL la funcția de primar al mun. Botoșani



Articol preluat de pe pagina de Facebook ”Opinia OMului
(www.facebook.com/opinia.OMului)
_______________________________________

Declarație Viorel Coman - 25.08.2015:
Atâta timp cât la intrare tronează sigla PDL-ului și în interior fotografii inclusiv cu Traian Băsescu, eu nu mai intru în acel sediu până când nu se face curățenie. Eu cred că o parte dintre cei de acolo au o criză de identitate, nu știu în ce partid se află. Parte din ei cred probabil că sunt în PDL, o parte că sunt în PNL.
_______________________________________

Preambul:
Persoana care va candida din partea PNL Botoșani la alegerile locale din 2016, pentru postul de primar al mun. Botoșani, va fi aleasă dintre Cătălin Mugurel Flutur (fost primar), Cătălina Lupașcu (fostă viceprimar), Viorel Coman (vicepreședinte PNL mun. Botoșani) și Sorin Cornilă (președintele organizației de tineret PNL Botoșani). 


Deși va exista și un sondaj de opinie, în care vor fi măsurate atât notorietatea, cât și intenția de vot în diverse scenarii electorale, este sigur pentru mine că decizia finală va fi una politică, luată de conducerea centrală a partidului pe baza unor criterii diverse și a unor negocieri destul de dure în interiorul partidului. Din aceste negocieri nu vor lipsi discuțiile privind persoana care va deschide lista candidaților la Consiliul Județean, persoană care probabil va fi susținută ulterior alegerilor pentru a ocupa funcția de Președinte al CJ Botoșani (alegerea fiind făcută de consilierii județeni aleși). Indiferent ce vor spune sondajele, personal văd excluse variante finale de genul Flutur la Primăria mun. Botoșani, cu Achiței președinte la CJ Botoșani (ambii provenind din fostul PDL) sau Lupașcu/Coman/Cornilă la Primăria mun.Botoșani, cu Sorescu președinte CJ (ambele funcții aparținând astfel fostului PNL). Aș paria astăzi pe varianta Flutur la Primăria Botoșani, cu Sorescu susținut pentru funcția de președinte la Consiliul Județean, rămânând ca ulterior desfășurării alegerilor să se negocieze concret persoanele susținute pentru posturile de viceprimar sau vicepreședinte CJ. În acest context trebuie, în opinia mea, analizate și înțelese acțiunile actuale și, mai ales, viitoare, ale candidaților PNL Viorel Coman, Sorin Cornilă și Cătălina Lupașcu. Este interesant de observat că fiecare dintre ei are o strategie de abordare distinctă esențial de a celorlați. Cătălina Lupașcu și-a anunțat intenția de a candida prin sublinierea rolului echipei și a faptului că nu dorește o funcție, ci dorește să fie parte a echipei pentru Botoșani, alături de colegii ei. Pe scurt: diplomată! Voi reveni asupra acestui candidat într-o postare ulterioară. Sorin Cornilă își calculează minuțios pașii, testează electoratul în special în mediul online, are unele activități publice (ex.: participare la ședințele publice ale Consiliului Local), urmând probabil ca acțiunile să se intensifice pe măsura apropierii momentului sondajului și al adoptării deciziei finale. Pe scurt: inteligent! Și el va face obiectul unei postări ulterioare!

Opinia OMului despre Viorel Coman:
Viorel Coman reprezintă pata de culoare în această ”luptă” internă din cadrul PNL pentru desemnarea candidatului pentru funcția de primar al mun. Botoșani.
Înainte de a scrie pe larg despre el, pot spune că varianta prescurtată ar fi: Viorel Coman = ”kamikaze”.
Personal, văd acțiunile sale ca sinucigașe politic. Nu spun că sunt rele, că sunt imorale sau inconștiente! Din contra! Toate acțiunile sale sunt conștient asumate, sunt efectuate cu o consecvență de apreciat (cel puțin până la un punct). Așa este omul Viorel Coman și așa ni se prezintă nouă, cetățenilor și alegătorilor botoșăneni. Fără farduri, fără falsă diplomație, fără strategii de comunicare. Viorel Coman ni se prezintă în forma sa naturală, brută! Cu siguranță că vor exista oameni care să empatizeze cu un astfel de gen de candidat, dar oare vor fi suficienți, astfel încât să determine un fenomen măsurabil sociologic? Am mari rețineri că în câteva luni Viorel Coman va câștiga notorietatea, iar ulterior popularitatea necesară pentru a fi candidatul PNL. Dacă în cazul celorlalți doi candidați iau în calcul, ca strategie proprie, depunerea candidaturii în competiția internă doar pentru a se poziționa mai bine pe listele finale (nicidecum pentru a ajunge primar), nu cred că același lucru este valabil pentru Viorel Coman. Îl văd mai degrabă genul ”ce-i în gușă e și-n căpușă” sau ”totul sau nimic”.
Revenind la declarația sa inițială, care mi-a dat ideea de a scrie această postare, ea se potrivește cu tipul de om descris mai sus: direct, fără diplomație, fără să calculeze efectele declarației. Dacă nu eram ocupat acum două zile și dacă nu eram prea leneș aseară, aș fi scris imediat că declarația sa publică privind PDL (siglă, identitate etc.) va reprezenta o minge ridicată la fileu pentru PSD și pentru Ovidiu Portariuc, care nu vor ezita să tragă în TOT partidul, în militanții și simpatizanții PNL.
Analizată la rece observația sa este pertinentă. Sigla trebuia schimbată, pozele cu Traian Băsescu trebuiau îndepărtate din sediu. Numai că aceste observații trebuiau făcute în interiorul partidului, la prima ședință sau chiar prin sesizare/solicitare scrisă, înregistrată la partid. Prin declarația sa publică, el (ca persoană) a crescut poate ca notorietate cu 1-2 procente (notorietate, nu neapărat și intenție de vot!), dar partidul a pierdut imediat o parte dintre susținători, iar după comunicatul PSD situația este și mai rea. Este adevărat că fostul PDL are problema trecutului comun cu Băsescu și Boc, o ”piatră de moară” adusă ca ”zestre” în noul PNL, dar să nu uităm că și vechiul PNL a adus propria ”zestre”, respectiv alianța cu Ponta, Hrebenciuc și ceilalți din PSD în cadrul USL. Greu de spus care ”piatră de moară” atârnă mai greu în balanță pentru electoratul care trebuie convins în campania electorală (am exclus din calcul electoratul captiv, care va vota oricum PSD, respectiv PNL, oricine ar candida și orice ar scrie presa). De aceea, urmând îndemnul biblic, să-i lăsăm să tragă cu piatra pe cei fără de păcat!
Nici viitorul nu îi este favorabil lui Viorel Coman. Decizia adoptată la centru privind sancționarea oricăror atacuri publice la adresa unor colegi de partid reprezintă pentru el un ”plasture” aplicat peste gură, pe care cu greu va rezista să nu îl arunce în curând.
În concluzie, Viorel Coman este un liberal adevărat, care ar putea reprezenta cu cinste cetățenii dintr-o funcție eligibilă, dar caracterul său puternic, împreună cu personalitatea lui rebelă și (mult prea) independentă îl vor împiedica să obțină postul pe care îl dorește.

Orosanu Marius-Leonardo

www.facebook.com/opinia.OMului     (pagină comunitate / OM ... între oameni)
www.facebook.com/Orosanu.Marius  (pagină persoană publică / OM cetățean)
www.facebook.com/marius.orosanu   (profil personal / OM familist)

Niciun comentariu: