Despre mine

Fotografia mea
O(rosanu) M(arius). Dupa initialele numelui, s-ar putea afirma ca sunt ... OM! Un OM obisnuit, un OM intre oameni! Apreciat de unii si contestat de altii, in egala masura. Apreciat acum si contestat de aceleasi persoane mai tarziu. La fel de valabil si viceversa! Un OM care face cu pasiune tot ceea ce face (bine sau rau!) si primeste de la cei din jur cu aceeasi pasiune. Un OM dependent prea mult de succese si de aprecierea celor din jur, care se regaseste greu in cazul unui esec sau al nerecunostintei celor pentru care munceste sau pentru care traieste. Un OM relativ bun si altruist (in general), dar foarte exigent cu el insusi si cu cei din jur!

vineri, 28 august 2015

Fără SPIRIT CIVIC! Fără SOLIDARITATE!


 Articol preluat de pe pagina de Facebook ”Oroșanu Marius
(www.facebook.com/Orosanu.Marius)

Acum câteva luni a existat o primă propunere din partea executivului Primăriei mun. Botoșani pentru înființarea unei fundații (denumirea propusă inițial era SPIRIT CIVIC) care să preia o parte dintre acțiunile și evenimentele civice, umanitare, sociale în care este implicată autoritatea locală. Din păcate, atunci politicul a învins ... Spiritul Civic!
Săptămâna aceasta executivul a readus în prim-plan ideea, schimbând denumirea propusă inițial din SPIRIT CIVIC în SOLIDARITATEA, încercând astfel să scoată în evidență mai ușor obiectivul fundației. Din păcate, politicul a învins ... Solidaritatea!

Este trist că totul este atât de politizat în Consiliul Local, iar din cauza divergențelor politice majore nu sunt votate proiecte utile cetățenilor. Opoziția a argumentat respingerea proiectului prin faptul că: ”Avem un serviciu public de asistență socială și o întreagă paletă de legi de protecție socială adresate tuturor categoriilor de persoane defavorizate și nu putem spune că nu am avut finanțări pentru cei nevoiași, la greu.”
Nu contest existența legilor, nu contest existența serviciului public de asistență socială și nici activitatea salariaților din acest serviciu. Din contra, cunosc și apreciez tot cea ce fac ei zi de zi. Numai că, din păcate, marea majoritate a activității serviciilor publice de asistență socială este aceea de identificare a situațiilor de risc, de evaluare și consiliere a persoanelor aflate în nevoie, fără să existe multe pârghii legale și nici suficiente fonduri pentru intervenție concretă și rapidă atunci când este sesizată o situație limită. Din fondurile serviciilor de asistență socială nu se va putea plăti o operație urgentă, nu se vor putea achita costurile de deplasare la un concurs național/internațional a unui elev, sportiv sau artist talentat, dar provenit dintr-o familie săracă.
Cunosc situații în care salariații instituțiilor de asistență socială au pus mână de la mână și au adunat sumele necesare pentru deplasarea, masa și/sau cazarea unor beneficiari instituționalizați care aveau anumite aptitudini deosebite și doreau să participe la concursuri, tabere de creație sau competiții. Sunt nenumărate situații în care patroni, magistrați sau alți oameni din Botoșani, cu suflet și cu anumite posibilități materiale, au făcut direct donații sau sponsorizări pentru diverse cazuri sociale, mediatizate în presă sau aflate întâmplător de la cunoștințe. De ce să nu fie creat un cadru instituțional legal și credibil, pentru ca aceste fonduri să fie adunate și gestionate în interesul celor care au atât de mare nevoie? Copiii cu dizabilități din Botoșani (în special cei cu autism și cu sindrom Down, dar nu numai) au atât de mare nevoie de o cameră multisenzorială și de numeroase ore de terapie specifică. Din păcate voi, consilierii locali, nu ați considerat deocamdată prioritară investiția într-o astfel de cameră multisenzorială, neînțelegându-i probabil rostul, importanța, necesitatea. Pentru a explica pe înțelesul fiecăruia, pot spune că această cameră multisenzorială este pentru un copil cu autism sau cu SIndrom Down cam ceea ce este sala de clasă pentru copiii noștri, cei binecuvântați de Dumnezeu cu un copil fără nevoi speciale. Așa cum copilul nostru învață la școală, cum este educat, cum acumulează acolo cunoștințe și abilități, la fel este această cameră multisenzorială pentru copiii speciali. Este mediul cel mai potrivit în care ei se pot recupera și se pot dezvolta. Nu este un lux, nu este un loc de relaxare, ci unul strict necesar, de recuperare! Poate nu puteți asigura un minim necesar pentru acești nevoiași, bugetul fiind insuficient și legislația fiind ambigua (iar Curtea de Conturi fiind ”mai catolică decât Papa”). Dar dacă nu puteți face asta, de ce refuzați această posibilă oportunitate care ar putea fi Fundația Solidaritatea? Găsiți oameni potriviți, credibili, empatici, cinstiți și entuziaști, lăsați disputele politice și acordați o șansă persoanelor aflate în dificultate! Nu pentru votul lor, nu din spirit civic, ci dintr-o simplă și din ce în ce mai rară ... solidaritate!

Orosanu Marius-Leonardo

www.facebook.com/opinia.OMului     (pagină comunitate / OM ... între oameni)
www.facebook.com/Orosanu.Marius  (pagină persoană publică / OM cetățean)
www.facebook.com/marius.orosanu   (profil personal / OM familist)

Niciun comentariu: