Despre mine

Fotografia mea
O(rosanu) M(arius). Dupa initialele numelui, s-ar putea afirma ca sunt ... OM! Un OM obisnuit, un OM intre oameni! Apreciat de unii si contestat de altii, in egala masura. Apreciat acum si contestat de aceleasi persoane mai tarziu. La fel de valabil si viceversa! Un OM care face cu pasiune tot ceea ce face (bine sau rau!) si primeste de la cei din jur cu aceeasi pasiune. Un OM dependent prea mult de succese si de aprecierea celor din jur, care se regaseste greu in cazul unui esec sau al nerecunostintei celor pentru care munceste sau pentru care traieste. Un OM relativ bun si altruist (in general), dar foarte exigent cu el insusi si cu cei din jur!

duminică, 31 mai 2015

TRILOGIA … O.M.-ului! I. Am fost ... (episodul 2 - protectia copilului)



TRILOGIA … O.M.-ului!

I. Am fost …(continuare)
 ...........
b) Activitatea la Protectia Copilului

Dupa 9 luni de somaj, in primavara anului 1998 m-am angajat la Protectia Copilului, ocupand postul de administrator. Trebuie spus ca era perioada de inceput a acestei institutii, Directia Judeteana pentru Protectia Drepturilor Copilului Botosani fiind infiintata de numai cateva luni, la inceput institutia avand numai 6-7 angajati. In primavara s-au mai angajat inca vreo 5-6, astfel incat in primul an de existenta nu eram decat o mana de oameni (de fapt 2-3 ”maini”, daca facem o adunare riguroasa!).
Recunosc ca nu aveam mare incredere in consursurile organizate de Consiliul Judetean, motiv pentru care nu am ezitat sa imi rog toate cunostintele sa se intereseze ”pe surse” daca este un concurs ”pe bune” sau este unul formal, in care castigatorul este deja cunoscut. Asa am aflat ca unul dintre contra-candidatii mei, un celebru arbitru de fotbal, ar avea oarecare sprijin din partea unui membru al comisiei (nu il voi numi, din respect fata de o persoana care nu mai este printre noi), dar am primit si garantia ca secretarul judetului si directorii de la Protectia Copilului vor fi corecti in aprecierea lor. Tin minte ca dupa proba scrisa aveam cca. 50 de sutimi avans, iar interviul a durat cateva ore, fiind chemat de doua ori in fata comisiei. Destept am fost mereu (si modest, evident!), iar acest lucru se ”simte” repede de catre comisie, numai ca la fel de repede se ”simte” probabil si stilul meu mai direct, poate chiar prea direct pentru unii! Daca iau in calcul si mostenirea genetica (tatal meu fiind o persoana cel putin la fel de controversata ca mine), atunci devine mai usor de inteles de ce oamenii analizeaza de doua ori inainte de a se decide sa colaboreze cu mine, intr-o forma sau alta. ;) Am fost declarat admis si astfel am ajuns administratorul directiei, post pe care l-am ocupat timp de un an si cateva luni, dupa care am ocupat postul de sef birou resurse umane.

Doamne, chiar pot scrie o carte cu intamplarile din acea vreme! Colectiv mic si destul de unit, care statea si lucra pana noaptea tarziu cand erau lucrari urgente si chiar pana dimineata, cand trebuia terminat un anumit proiect (ex.: ”Centrul Umbrela”, actualul sediu al directiei de langa Ovisim, este rezultatul unei asemenea activitati pana dimineata). Sa nu va inchipuiti ca ne cerea cineva sa stam atatea ore peste program sau ca ne platea cineva pentru asta. Tot ce primeam era cate o pizza si, uneori, o bere (s-a prescris fapta, deci se poate scrie!), oferite si suportate financiar de directoarea noastra. As scrie ca uneori servea alaturi de noi, dar nu vreau sa-i afectez imaginea! Interesant este ca faceam toate acestea cu maxima convingere! Pur si simplu eram ”in transa” si lucram oricat, oricand, fara limita. Si, culmea culmilor, imi placea foarte mult ceea ce faceam. Eram administrator, dar lucram si pentru contabilitate si pentru resurse umane si pentru monitorizare/proiecte. La fel lucrau si alti colegi. Era o stare de spirit care a durat 1-2 ani, dupa care vraja a disparut. Preluarea centrelor rezidentiale pentru copii (casele si leaganele de copii, precum si caminul spital de la Ionaseni), iar ulterior si a celor de adulti au facut ca institutia sa ajunga unul dintre cei mai mari angajatori din judet, cu multe probleme, cu mult stres si prea putine activitati de socializare.

Desi am fost membru de sindicat si in perioada in care am predat in invatamant, am cunoscut cu adevarat ce inseamna activitatea sindicala la protectia copilului. In 1999 se negocia contractul colectiv de munca pentru intreaga institutie (centrele isi pierdeau personalitatea juridica), precum si noua structura organizatorica (organigrama, stat de functii). Participam la discutii din partea angajatorului, ca specialist, fara sa fiu in echipa de negociere. Nu de putine ori punctul meu de vedere a concis cu ceea ce solicitau/sustineau Maria Tiprigan, Marcel Luncan, Gheorghe Amarghioalei, Mariana Macovei, Dorina Neagu, cei care erau reprezentantii salariatilor la acele negocieri. O asemenea controversa, in care reprezentantii CJ nu aveau dreptate, dar nici nu aveau puterea sa recunoasca faptul ca au gresit, m-au determinat sa ma implic in activitatea sindicala. Eram seful biroului resurse umane, aveam indemnizatie de conducere de 25% din salariul de baza, eram apreciat de sefa mea, care insa nu avea putere in fata unora din CJ, care impuneau decizii fara sa asculte argumente. La sfarsitul lunii ianuarie 2000 am candidat pentru functia de presedinte si am primit increderea colegilor, iar in ziua urmatoare mi-am dat demisia din functia de sef birou resurse umane, renuntand la pozitie mea, la indemnizatia de conducere si, dupa cum aveam sa constat ulterior, la liniste!

Sunt din ce in ce mai convins ca nu pot scrie succint despre directie si despre sindicat, motiv pentru care promit ca voi reveni in timp cu anumite amintiri din perioada respectiva. Zambesc si acum cand ma gandesc la primul control efectuat la Pomirla. Ajunsese la directie o sesizare care continea multe acuzatii la adresa conducerii centrului: nepotisme, incalcari ale legislatiei, discriminari etc etc. Am plecat impreuna cu conducerea institutiei cu gandul ca daca jumatate dintre cele sesizate sunt adevarate, se impune luarea de masuri drastice. Am plecat de acolo cu o lectie de viata si, din acel moment, am invatat sa fiu reticent cu sesizarile anonime prin care sunt atacati oamenii. Nu spun ca nu trebuie verificate, dar cu siguranta nu trebuie pornit de la prezumtia ca sunt adevarate. La Pomirla era un colectiv cat se poate de frumos, o sefa de centru buna de pus pe rana, care avea grija de copiii din centru ca si cum ar fi fost ai ei.

Incendiul de la Prietenia, greva foamei pentru drepturile asistentilor maternali, incendiul de la sediul directiei (cand era Angela Curelariu la birou), unele concursuri si examene organizate, protestele culminand cu intreruperea activitatii institutiei, care au determinat Guvernul sa aloce pentru salariatii institutiei sume din fondul de rezerva, relatia ”speciala” cu unul dintre directorii institutiei, unele achizitii ”ciudate” efectuate la nivelul directiei, ingerintele reprezentantilor administratiei in activitatea sindicala, tradarile unora din apropiere (dupa ce s-au vazut rezolvati profesional), schimbarea destinelor unor colegi, negocierea celebrului contract colectiv de munca aplicabil la nivelul institutiei in anii 2008-2009, cauzele care au determinat ”racirea” relatiilor cu sindicatul majoritar … toate acestea si multe altele pot fi oricand capitole intr-o carte de memorii. Incep sa ma gandesc din ce in ce mai serios la asta! Daca nu voi scrie cartea, probabil voi mai strecura aici cateva amintiri, din cand in cand!

Trecutul este important, dar cred ca deja i-am alocat prea mult timp. Nu pot insa sa nu scriu cateva cuvinte si despre activitatea ca sindicalist angajat, deoarece o buna parte din cartea mea de munca cuprinde functia de ”presedinte organizatie sindicala”. Urmatoarea postare va fi ultima despre trecut si va contine cateva aspecte din activitatea mea la Cartel ALFA.

Va urma! ;)

Niciun comentariu: